вівторок, 19 січня 2021 р.

7 клас

 Тема: Олександр Сергійович Пушкін. «19 жовтня 1825 року». Дитинство і юність О. С. Пушкіна. Уславлення ліцейської дружби й вірності ідеалам у вірші.
Володимир Фаворський «Пушкін-ліцеїст»







Вітман І.І."Пушкін- ліцеїст"






Працюємо за планом.

1. Запишіть тему урока в зошит.

2.Поміркуймо! Що для вас є дружба і кого ви вважатимете справжнім другом?(записати в зошит)
                                                                                   
Дружба для мене – це…
Друг – це …
3.
Тема дружби завжди була популярною в літературі. Марк Твен, Елеанор Портер, Жуль Верн, Джон Толкін, Астрід Ліндґрен, Туве Янсон… Зрозуміло чому. Адже не обійтися дитині без вірних друзів, з якими можна розділити свої маленькі таємниці, перемогти ворога або обставини. Не менш цікаво зобразили справжню дружбу й у книгах для дорослих письменники різних епох Олександр Дюма, Еріх Марія Ремарк, Антуан де Сент-Екзюпері. Знайомство з цими прекрасними творами у вас попереду. Не оминув тему дружби, причому шкільної, у своїй поезії  й великий російський поет Олександр Пушкін. Чому? Сьогодні маємо це з’ясувати. 

4.Знайомство з Олександром Пушкіним – ліцеїстом 

1) Опрацюйте сторінки підручника 142 - 143                              

 2) Для кращого розуміння теми роздивіться Таблиці( Використано картки  Попової Л, Царлової І, Аброскіної О)






Перегляньте першу серію фільму "1814", щоб зрозуміти унікальність навчального закладу, в якому навчався юний Олександр Пушкін, а також створити своє уявлення про цю добу





3.Напишіть у зошиті факти з життя О. Пушкіна, які відповідають цим датам.

6 червня 1799 р. — 8 січня 1815 р. — 19 жовтня 1825 р. — 19 жовтня 1811 р. –


4. Дайте відповіді на запитання (усно) — Розкажіть про історію Царськосельського ліцею. — З якою метою він був відкритий? — Як вплинуло навчання в Ліцеї на талант О. Пушкіна? — Які інтереси об’єднували ліцеїстів, чого вони прагнули? — Кого з друзів О. Пушкіна ви знаєте? Розкажіть про факти з їхнього життя.


Відео на допомогу.



5.Виразно прочитайте вірш «19 жовтня 1825 року»

Коментарі. У вірші О. Пушкін згадує імена друзів-ліцеїстів. «…Кудрявий наш співець» — тут ідеться про Миколу Корсакова, поета та музиканта, який після закінчення Ліцею був направлений на дипломатичну службу до Італії. «Чужих небес коханець нетерплячий» — у цих рядках ідеться про Федора Матюшкіна, котрий по закінченні Ліцею був направлений на службу на флот і вирушив у кругосвітню подорож. «І повторяв: “На довгу ще розлуку Незбагнений нас фатум осудив!”» — переспів із пісні Антона Дельвіга з приводу завершення навчання в Ліцеї. Антон Дельвіг — поет, видавець, перший із ліцеїстів став друкуватися в літературних журналах. Про Дельвіга поет згадує й далі як про того, хто пробудив «сердечний жар», тобто спонукав до поезії. «Поета дім опальний, О, Пущин мій, ти перший навістив…» — тут О. Пушкін із вдячністю згадує, як Іван Пущин відвідав його в Михайлівському. Іван Пущин — поет, за участь у декабристському повстанні проти царя 1825 р. був засланий на довічне поселення до Сибіру. Олександр Горчаков — дипломат, міністр іноземних справ, канцлер Російської імперії. Оскільки він досяг великих висот у державній службі, О. Пушкін пише про нього: «Ти, Горчаков, щасливець з перших днів…» До речі, саме Горчаков останнім святкував День Ліцею в 1882 р., коли нікого з його друзів уже не було. Вільгельм Кюхельбекер — поет, його О. Пушкін називає «братом по музі». За участь у декабристському повстанні Кюхельбекер, як і Пущин, був засланий до Сибіру


6. Складіть паспорт твору.( Надіслати на перевірку)

Домашнє завдання
1. Підготувати виразне читання твору О. Пушкіна. 2. Установити відповідність між іменами друзів- ліцеїстів О. Пушкіна й авторською характеристикою (письмово, в зошиті у вигляді таблиці.)

Друг-ліцеїст
1. Федір Матюшкін
2. Микола Корсаков
3. Олександр Горчаков
4 . Антон Дельвіг
5. Вільгельм Кюхельбекер


Авторська характеристика
А )...кудрявий наш співець...
Б )На корабель ти став без вороття,
І з того дня в морях твоя дорога...
B) …твій голос пробудив
Сердечний жар, що довго тлів священний...
Г )…щасливець з перших днів
Д) По музі брат і друг коханий мій...







Немає коментарів:

Дописати коментар